Projecte Lectures resistents

El projecte Lectures resistents té com a objectiu difondre un repertori de continguts docents i de recerca que s’ocupen d’obres literàries que representen violències masclistes. S’adreça a la comunitat acadèmica, als agents implicats en la promoció de la lectura i a la ciutadania en general. Les propostes d’abordatge interpretatiu posen al centre la perspectiva de gènere, entroncant amb els principis d’una lectura a contrapèl de la ideologia del text que postulava Judith Fetterley a The Resistant Reader. A Feminist Approach to American Fiction (1978). Amb anterioritat, l’equip ha aplicat aquests principis a Literatura i violències masclistes. Guia per a treballs acadèmics (T. Iribarren et al., 2023), tot integrant-hi la conceptualització de les violències i la mirada interseccional.
El projecte Lectures resistents es fonamenta en la premissa que la literatura, en la representació de personatges, geografies i temporalitats en una imbricació complexa, genera narratives que reprodueixen i recreen pressupòsits ideològics; per això trames, perspectives i altres estratègies narratives, poètiques i dramàtiques afavoreixen determinades visions de les violències. Per tant, els textos literaris tenen la capacitat tant de reforçar discursos hegemònics sobre les violències masclistes com de generar imaginaris innovadors respecte de les estructures que les han fet possibles. La lectura des d’aquesta òptica permet fer evidents les resistències que tal vegada apareixen al text, per part de personatges subversius, que no acaten els dictats masculins dominants, i que prefiguren escenaris postpatriarcals i postviolents. Activar aquestes lectures ens permet, doncs, qüestionar la visió implícita de les violències i alhora albirar nous escenaris de convivència reparadora, igualitària i més justa en el món factual.

OBJECTIUS

  1. Fomentar la lectura amb perspectiva de gènere, en especial entorn de la representació literària de les violències masclistes 
  2. Proporcionar eines d’interpretació crítica i models de contranarratives per a la revisió del cànon
  3. Reforçar la visibilitat de l’obra d’autora
  4. Plantejar abordatges interdisciplinaris de narratives de la violència
  5. Establir vincles entre espais literaris no hegemònics
  6. Contribuir a l’educació en favor de la igualtat i el respecte envers dones i nenes
  7. Establir un cercle virtuós entre recerca, docència i transferència del coneixement
  8. Implicar la lectura literària amb diversos activismes (feminisme, defensa dels drets humans, ecologisme, defensa de llengües i literatures minoritzades)

REFERÈNCIA: Núm. expedient: 2023 INDOV 00004.  IP: T. Iribarren.

FINANÇAMENT: Consell Interuniversitari de Catalunya

DURADA: 12/04/2024 – 12/10/2025. 

Desplaça cap amunt